Uw Meerwaarde

Duurzaam rendement op uw gronden

Uw gronden duurzaam inzetten is nu mogelijk. Heeft u gronden braak liggen of wilt u bijdragen aan een duurzaam product. Wij kunnen u  een duurzaam rendement verzorgen van x procent. Dit is afhankelijk van de looptijd en nagenoeg gelijk waardig aan reguliere pacht. Uw (onder) grond zal qua bodemopbouw aanzienlijk in waarde stijgen. Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Miscanthus realiseert MVO doelen

Als het nu gaat om CO2 reductie, vastlegging of een investering in een duurzaam project. Miscanthus kan op vele verschillende vlakken een meerwaarde voor uw organisatie zijn. Beschikt u over gronden en wilt u dat deze gronden niet meer belast worden door (over) bemesting of het gebruik van pesticiden dan beidt het duurzaam (biologisch) telen van Miscanthus een oplossing. Het is een meerjarig gewas, waarbij geen jaarlijkse bodemwerking nodig is en zichzelf in stand houdt.

 

Beschikt u niet over gronden, maar wilt u toch uw MVO doelstellingen halen,  dan kunnen wij gezamenlijk met u kijken hoe onze producten en/of doelstellingen te koppelen zijn aan uw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op. 


Milieuvoordelen

Bij vergelijking met het gebruik van fossiele energie geeft de teelt en het gebruik van ‘Miscanthus-energie’ een CO2 besparing van 95%. Miscanthus is een dicht gewas, waardoor er fijnstof opgevangen wordt. Ook wordt geluidsoverlast, bijvoorbeeld van een weg, hierdoor verminderd. Ook door het geluid van de wind door het gewas worden andere geluiden gecamoufleerd. Planten zorgen voor optimale groeiomstandigheden rond het wortelsysteem, waardoor micro-organismen verontreiniging in de bodem afbreken. Dit geldt voor vervuiling door zware metalen, paks (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en minerale olie. De hoeveelheid metalen die de plant opneemt is afhankelijk van de bodemgesteldheid, zoals pH-waarde en bodemsoort. Van Vezelhennep is bekend dat de stengel geen zware metalen opneemt maar dat dit zich concentreert in het blad. Het is waarschijnlijk dat dit bij Miscanthus ook het geval is waardoor bij de verbranding geen zware metalen vrijkomen.

 


Ecologische meerwaarde

Voor de teelt van Miscanthus zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Ook heeft het gewas geen bemesting nodig, omdat de nutriëntenvoorraad in de bodem wordt aangevuld wanneer het blad in de wintermaanden afvalt. Bovendien is Miscanthus een stikstofbinder. Omdat het gewas tussen de 20 en 30 jaar op de akker kan blijven staan blijft de bodem gedurende deze periode ongeroerd waardoor het bodemleven zich goed kan ontwikkelen. Daarnaast wordt erosie van de bodem voorkomen door het uitgebreide wortelstelsel. Omdat in het voorjaar geoogst wordt, is een Miscanthusveld een potentiële schuilplaats voor allerlei diersoorten in de winter. De oogstsnelheid is laag, tussen de 2 en 3 km/h, waardoor verscholen dieren indien nodig de kans hebben om te vluchten.


Ruimtelijke effecten

Miscanthusvelden voor de productie van biomassa zijn met een grote dichtheid aangeplant en zijn daarom massief en regelmatig van vorm. De hoogte is drie meter en het gewas vormt landschappelijke ‘muren’. Het is dus mogelijk om Miscanthusvelden te gebruiken om massa toe te voegen op onbebouwde kavels tussen bedrijfsgebouwen, waardoor er een homogener en rustiger beeld ontstaat. Het is dan goed om te kijken naar de gevelrooilijn van bestaande bebouwing. Ook kunnen losstaande gebouwen worden ingekapseld waardoor de gesloten en vaak rommelige achterkanten niet meer zichtbaar zijn.


Beleving vanaf de weg

Miscanthus wordt ruim drie meter hoog. Het is daarom in ruimtelijk opzicht niet aantrekkelijk om het gewas vlak naast wegen te planten omdat dit onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties kan opleveren. Een lage bloemenrand is dan een oplossing. Dit versterkt dan ook nog de biodiversiteit. Het gewas heeft een dichte structuur, waardoor het mogelijk is om het zicht te leiden, bijvoorbeeld in een bocht met zicht op een markant gebouw. De minimale beplantingsvrije zone langs wegen is 2,40 meter. Bij een snelheid van 61-89 km/h geldt een beplantingsvrije zone van 6 meter, bij een snelheid hoger dan 90 km/h geldt een beplantingsvrije zone van 10 meter of meer. (Handboek Wegontwerp basiscriteria, via wegenwiki.nl).


Overgangen

Omdat Miscanthus een dichte structuur heeft, en hoog is, is het belangrijk om na te denken over de grenzen van het gewas. Een Miscanthusveld geeft dekking aan inbrekers, dus zou het raadzaam zijn om het niet te dicht langs bedrijfsgebouwen aan te planten. Toepassen van bloemrijke akkerranden of gewoon gras kan hier goed. Er kan ook gedacht worden aan een ander, laag biomassa gewas, zoals lupine. Het is natuurlijk wel zo dat een bloemrijke akkerrand een hogere ecologische meerwaarde heeft door de diversiteit aan flora. Ook kan een lage rand worden toegepast langs wegen, om een overzichtelijke situatie te creëren, of om het eenzijdige beeld van een Miscanthusveld te doorbreken.


Mengteelt

Om het eenzijdige beeld van een Miscanthusveld te doorbreken, kan er een ander biomassa gewas op hetzelfde perceel geteeld worden. De hogere Miscanthus planten worden dan bijvoorbeeld als structuurplanten toegepast.


Dynamiek

Vooral in de zomermaanden, wanneer het blad nog aan de plant zit, is Miscanthus een soepel gewas dat meebeweegt met de wind. Hoewel Miscanthusvelden dicht en massief zijn, is er hierdoor toch dynamiek. Ook het ruisen van het gewas in de wind geeft een extra dimensie op een bedrijventerrein. Bovendien heeft het de potentie om andere geluiden die mensen als negatief ervaren, zoals verkeer, te camoufleren.


Tijdelijk natuur

Beheers uw groene risico's! Braakliggende terreinen kunnen ook problemen veroorzaken rondom de natuurwetgeving. Het inrichten van tijdelijk natuur (en dit ook zo vastleggen) biedt hierin oplossingen. Om de kosten en baten in de hand te houden is een combinatie met Miscanthusvelden een ideale oplossingen. Tijdelijke natuur zijn (inrichting & beheer) kosten aan verbonden en duurzaam telen van Miscanthus kan in de opbrengsten bijdragen. Zonder  afbreuk of zelf een bijdrage te leveren aan de natuurdoelstellingen!


Meervoudig ruimtegebruik

Als het Miscanthusveld naast een woonwijk ligt, kan er een wandelpad in gemaakt worden zodat mensen de route door het veld kunnen gebruiken voor een ommetje. Het is wel belangrijk om het pad breed genoeg te maken zodat het niet unheimisch aanvoelt.

Een wandelpad kan ook worden gecombineerd met een educatieve route waar uitleg wordt gegeven over de productie van biomassa gewassen en de verwerking ervan.

Een andere optie is het combineren met geocaching, waarbij er een ‘schat’ wordt verstopt in het Miscanthusveld.

Ook kan er een doolhof of labyrint worden aangelegd in een Miscanthusveld. Omdat het gewas al vroeg de hoogte in gaat kan een doolhof gedurende 9 maanden gebruikt worden. Dat is een lange periode, vooral wanneer dit vergeleken wordt met een maïsdoolhof wat maximaal 3 maanden gebruikt kan worden.

Wel moet er rekening gehouden worden met een productieverlies van 25-30% voor het betreffende gedeelte. Ook is het beheer belangrijk omdat het bladafval moet worden geraapt en de paden vrij gehouden moeten worden. Het doolhof of labyrint wordt spannend omdat het gewas meebeweegt in de wind en ruist. 

Het Miscanthusveld kan ook worden gebruikt voor reclamedoeleinden waardoor de grondeigenaar extra inkomsten heeft. Voor gemeentes kan de biomassateelt op een bedrijventerrein ook gebruikt worden om hun bedrijventerrein te promoten als zijnde duurzaam, wat aantrekkingskracht kan hebben op bedrijven die zich met duurzaamheid identificeren of bedrijven die gelieerd zijn aan de teelt van biomassa.         

Als laatste kan er ook gedacht worden aan het medegebruik door extensieve agrariërs, bijvoorbeeld het fourageren van ganzen of kippen in een Miscanthusveld.